Sytostaattihoitojen tueksi rutkasti lääkkeitä - lääkearsenaali hirvittää

Sytostaattihoitojen lisäksi tarvitaan rutkasti lääkkeitä. Lääkkeiden määrä hirvittää, ja toivon, ettei tästä lääkearsenaalista jää pysyviä haittoja. Olen lääkekammoinen ja olen aina pyrkinyt välttämään lääkkeiden syömistä.

Sytostaattihoitojen lisäksi mielialalääkettä, kortisonia ja  lääkettä mahdolliseen pahoinvointiin, ripuliin, ummetukseen, närästykseen, särkyyn ja kolotukseen

Mielialalääkkeisiin jouduin turvautumaan heti syöpädiagnoosin saatuani. Alkushokki oli niin kova. Tuntui kuin maailma olisi romahtanut kerralla. Sinnittelin ensin ilman lääkkeitä, mutta itsetuhoiset ajatukset alkoivat pyöriä päässä, joten luotin nuoren empaattisen mieslääkärin suositteluun mielialalääkkeistä.

Minulle annetaan kolmella ensimmäisellä sytostaattihoitokerralla se kuulemma tyypillisin rintasyövän hoitoon tarkoitettu sytostaatti, Docetakseli. Siihen yhdistetään juuri minun syöpäni hoitoon tarkoitettu täsmälääke Trastsumabi, kauppanimeltään Herceptin. Sitä minulle annetaankin kokonainen vuosi aina kolmen viikon välein. Pitkä, mutkainen polku on siis edessäni.

Sytostaattihoitoa edeltävänä iltana otetaan 7 tablettia kortisonia. Hoitoaamuna otetaan pahoinvoinninestolääke, Granisetron, ja antihistamiinitabletti, Histec. Lisäksi tabletti Buranaa ja Panadolia.

Hoitopäivän iltana otetaan jälleen 7 tablettia kortisonia. Pahoinvointilääkettä (Primperan) otetaan tarpeen mukaan, samoin särkylääkkeitä.

Varaudunko ummetukseen vai ripuliin?

Jotkut ovat kärsineet ummetuksesta, toiset ripulista. Pitää sitten ilmeisesti itse miettiä, kumpi mahtaa iskeä. Varauduin ummetukseen, joten otin aamuin illoin Pegorion-jauhetta pussillisen. Ei tullut ripulia eikä ummetusta, joten valintani oli oikea.

Kortisoni todellakin näkyy naamasta: ensin turvonnut viinirypäle, sitten ryppyinen rusina

Hoitopäivän jälkeisenä aamuna jatketaan jälleen 7 tabletilla kortisonia. Naama turpoaa mukavasti, silmät painuvat syvälle ihopoimuihin ja kasvojen iho siliää pariksi päiväksi turvotuksen myötä. Naama hehkuu kuin muutaman punaviinilasillisen tai kesäisen hellepäivän jälkeen. 

Plastiikkakirurgille on töitä tässä naamassa

Tästä tuleekin mieleeni Veikko Lavin laulun sanat: "Se näkyy naamasta, kun lakkaa saamasta". Laulussa tarkoitetaan jotakin aivan muuta, mutta sekin näkyy, kun kortisonia lakkaa saamasta. Suupieliin tulee syvät uurteet turvotuksen hälvennyttyä.... Vanha, kalpea, ryppyinen ja kuihtunut rusina katsoo peilistä. Plastiikkakirurgille on töitä tämän polun päässä!

Särkylääkkeitä ja pahoinvointilääkkeitä tarpeen mukaan, pientä naposteltavaa usein

Paras tapa torjua pahoinvointia on syödä muutaman tunnin välein jotakin. Olen myös juonut runsaasti. Päivien mittaan otan tarpeen mukaan pahoinvointilääkettä ja särkylääkkeitä. Ensimmäiseen kahteen päivään en ole tarvinnut pahoinvointilääkettä, mutta särkylääkkeitä on mennyt muutama tabletti. 

Pelgraz-valkosoluntuotantopiikki tuo kovat kivut ja kolotukset

Olen piikkikammoinen. Siksi puolisoni rooli on pistää vatsanahkaani hoitopäivän jälkeisenä iltana piikki, jonka tarkoitus on käynnistää valkosolujentuotanto, joka sytostaateilla on ajettu alas. Piikin nimi on Pelgraz.

Inhottava piikki, koska se aiheutti ainakin minulle ensimmäisellä kerralla todella kovat säryt ja kolotukset. Nyt toisella kerralla lääkäri ohjeistikin jatkamaan kortisonitablettien ottamista vielä kaksi päivää. Näin ollen kortisonilääkitys jatkuu yhteensä viisi päivää. Olen siis niellyt kahden hoitojakson aikana 100 tablettia kortisonia!

Säryt, kolotukset ja voimattomuuden tunne jaloissa iskee piikin pistämisen jälkeisenä aamuna. Buranaa ja Panadolia menee maksimiannos ja lisäksi joudun ottamaan yöksi voimakkaamman särkylääkkeen. Uni ei tule, jos joka paikkaa kolottaa. Lisäksi kokeilin Melatoninia.

Somacia närästykseen

Jokaisella lääkkeellä on jokin sivuvaikutus, joka pyritään torjumaan seuraavalla lääkkeellä. Särkylääkkeistä tulee närästys. Siihen popsitaan Somacia. 

Limakalvot kuivuvat suussa. silmissä ja alapäässä, iho kuivuu ja makuaisti muuttuu

Sytostaattihoitojen lääkearsenaaliSuun limakalvot kuivuvat. Toisinaan käyn yölläkin juomassa. Ostin myös tabletteja, joilla suun limakalvoja hoidetaan, Hammastahnan vaihdoin mietoon Biotene-hammastahnaan hammaslääkäriystäväni suosituksesta. 

Häneltä sain postitse tuotenäytteitä ja muutakin kivaa mieleni  piristykseksi ja hyvinvointini ylläpitämiseksi.

Lisäksi tuotteiden mukana tuli lämmittävä virtuaalihalaus.

Iho kuivuu. Erityisesti kasvojen iho. Käytän ihoöljyä, jaystävän lähettämässä paketissa oli mukana Luonkos-kosmetiikkaa, Face Cake Rebirth -nimisen tuotteen. On muuten hyvä, suosittelen. 

Makuaistini on vielä tallella ja ruoka maistuu. Olut tosin maistui eilen ihan metallilta.Silmiin auttavat Bepanthen-silmätipat. Aamulla on ihan pakko laittaa tippoja, kun silmät tuntuvat olevan täynnä hiekkaa.

Lääkearsenaali hirvittää, mutta luotan hoitoihin

Luotan kuitenkin siihen, että mitään lääkettä en popsi turhaan. Lääkkeitä on  monia, mutta ainakin näiden kahden sytostaattihoitokerran perusteella en tarvitse lääkkeitä kuin viitenä päivänä kolmen viikon jaksossa. Mielestäni se on vähän, koska pelkäsin paljon pahempaa olevan tulossa.

Vielä kun tämän päivän jaksan kärvistellä kipujen ja kolotusten kanssa, huomenna helpottaa. Ja hei, sain purettua tämänkin tuskan ulos kirjoittamalla!

Kiitos kun luit tajunnanvirtani. Jos olet syöpäpolulla, voimia sinullekin hoitoihin. Jos luet tätä blogia vain muuten, voin kertoa, että voin ihan hyvin.!








Kommentit

Suositut tekstit