Odottavan aika on pitkä - epävarmuus kuormittaa rintasyöpään sairastunutta
Odottaminen on ehkä tähän mennessä ollut pahinta tällä rintayöpämatkalla. Olen luonteeltani malttamaton ja kaiken pitäisi aina tapahtua heti. Lisäksi minulla tulisi yrittäjänä olla tieto aikatauluista. Syöpäpolulla kaikki tapahtuu aivan liian hitaasti eikä koskaan tiedä, mitä viikon tai kahden kuluttua tapahtuu. Ennakointi on lähes mahdotonta.
Kerron tässä hoitopolkuni vaiheita kaikkine odotustunnelmineen. Onneksi osan ajasta sain käyttää retkeillen Kuusamossa omien rakkaideni kanssa.
Diagnoosista ensimmäiseen leikkaukseen: puolitoista kuukautta melkoisen piinaavaa odotusta ja epätietoisuutta
4. 5. Terveystalon kutsukirje lisätutkimukseen
6.5. Tutkimus ja diagnoosin varmistuminen
Kahden päivän ajanjakso Terveystalon kirjeestä syöpädiagnoosiin tuntui käsittämättömän pitkältä. Mahdollinen -ja todennäköinen- syöpä oli jatkuvasti mielessä. Kävin näiden kahden päivän aikana läpi kaikki pahimmat skenaariot. Ystävät olivat kovilla viestieni lukemisesta ja yrityksistä tsempata minua, vaikka melko varmaan hekin osasivat aavistaa pahinta. Kävin asiapapereita läpi, tarkastin yritykseni asiat siihen kuntoon, että joku voi jatkossa yritykseni asioita hoitaa ja lisäksi tarkistin hoitotahdon olemassaolon.
13.5. Lääkäri soittaa ohutneulanäytteen tuloksista
Ohutneulanäytteestä ja diagnoosin varmistumisesta lääkärin soittoon kului viikko. Varsinainen piinaviikko. Ja patologin lausuntohan oli sitten melko karu. Rintasyöpä, gradus 3. Siis uusiutuvaa ja leviävää lajia, vaikka itse kasvain oli pieni.
31.5. Ensimmäinen käynti rintahoitajan luona (sain aikaistettua tätä viikolla lomani vuoksi)
Diagnoosista ensimmäiseen käyntiin rintahoitajan luona kului yli kolme viikkoa. Olisi kulunut neljäskin, mutta sain käyntiä aikaistettua, kun olisin ollut lomalla viikon kuluttua. Pitkään odotettu loma yhdessä nuorimman pojan kanssa Rukalla. Sitä ei voinut perua.
Rintahoitaja ei vielä varmaksi osannut sanoa muuta kuin että tehtäisiin säästävä leikkaus ja siitä kahden viikon kuluttua patologin lausunnon perusteella sitten jatkohoitosuunnitelma. Sädehoidot tulisivat varmasti, mutta syövän tyypistä ja levinneisyydestä riippuisi sytostaattien tarve.
Jälkeenpäin ajateltuna piinaavinta oli odottaa pääsyä ensimmäisen kerran rintahoitajan vastaanotolle. Siellä sai kuitenkin empatiaa ja vastauksia moniin kysymyksiin ja tiesi edes vähän aikataulusta, sai esim. tietää leikkauspäivän.
6.6. Mammografia ja magneettikuvat sekä imusolmuketutkimus
13.6. Laboratorio ja rintahoitajan vastaanotto
15.6. leikkaus
Jotenkin nuo edellä olevat vain kuuluivat hoitopolkuuni. Kaiken maailman tutkimuksia, hoitajakäyntejä ja sitten tuo leikkaus. Leikkaushan sujui hyvin. Voit lukea ensimmäisestä leikkauksestani tästä.
Takapakkia ja pettymyksiä syöpäpolulla: uusintaleikkauksesta sytostaattihoitoihin
29.6. Huonot uutiset: uusintaleikkaus tulee. Tieto jatkohoidoista: sytostaatit, sädehoito ja vuoden täsmälääke, Herceptin
27.7. Uusintaleikkaus
9.8. Hoitaja soittaa, nyt ei tarvita enää leikkauksia. Syyskuussa aloitetaan sytostaatit
17.8. Sydämen ultraäänitutkimus
18.8. Rintahoitajan vastaanotto
24.8. Laboratoriokokeita
26.8. Syöpälääkärin vastaanotto
29.8. Syöpähoitajan vastaanotto
1.9. Sytostaattihoidot alkavat
Pahin takapakki ja pettymys tuli ensimmäisen leikkauksen jälkeen 29.6. lääkärin ja rintahoitajan vastaanotolla. Pieneen mieleenikään ei juolahtanut mahdollisuus toisesta leikkauksesta. Sellainen kuitenkin tulisi eteen, kun ensimmäisessä leikkauksessa ei kaikkea syöpää oltukaan saatu pois. Kainalon imusolmukkeet olivat kuitenkin puhtaat, mikä oli tärkeä tieto syövän leviämismahdollisuuden kannalta.
Täydellinen epävoivon hetki oli, kun sain lisäksi kuulla, että edessäni olisi uusintaleikkauksen lisäksi se koko saatanan setti, eli sytostaatit, sädehoito ja vuoden lääkitys. Vaikka mottoni onkin "pessimisti ei pety", olin todella pettynyt ja epätoivoinen. Ja kun se toinen leikkaus tehtiin 27.7. pelko oli taas kaksi viikkoa läsnä. Onneksi kaksi leikkausta sentään riitti.
Kommentit